06 de setembre 2013

ODONTOLOGIA PER NADONS: FILOSOFIA I JUSTIFICACIÓ

La Dra. Anna Aiguaviva va assistir a un curs sobre “Odontologia per nadons”
Les càries en nens petits són cada vegada més freqüents (càries precoç de la infància).
Ocupar-se de la salut bucal infantil no es tracta “d’arreglar dents”, sinó lluitar per aconseguir nivells de salut òptims. Es tracta sobretot d’educar i prevenir.
S’ha d'iniciar l’educació en salut oral des de abans de la concepció, reforçar-la durant l'embaràs i acompanyar els primers anys de vida del nen.
L’ideal, per tant, seria oferir un servei de salut que permeti treballar amb nens sans, aplicant els nivells preventius més baixos i obtinguen els resultats de salut més alts.
A fi d’incidir en tots aquests aspectes, la primera visita al odontopediatra es recomanable realitzar-la entre 1 i 2 anys.


Guia de salut oral per a nadons:

-          Lactància materna: exclusiva fins els 6 mesos i després com alimentació complementària. A partir de l’erupció de la primera dent, espaiar les preses nocturnes, netejar les dents després de les preses, evitar picar sucres, introduir fluor tòpic (si és necessari)

-          Biberó: No afegir-hi sucres, després de l’erupció de la primera dent deixar el biberó nocturn, el nen ha d’anar a dormir amb la boca neta, deixar el biberó màxim els 2 anys.

-          Transmissió bacteriana: No compartir culleres ni raspalls de dents, no netejar els xumets amb saliva, no fer petons a la boca ni bufar els aliments

-          Xumets: No abans d’establir la lactància materna, només utilitzar-lo en moments d’ansietat/son i després retirar-lo perquè la llengua es posicioni sobre el paladar, abandonar el xumet quan erupcionin els molars (màxim als 2 anys)

-          Dieta: No oferir sucres refinats abans dels 2 anys, evitar picar aliments constantment, desaconsellar l’associació “llet per adormir-se”


-          Higiene oral: Ha de començar després de l’erupció de la primera dent, escopir l’excés de pasta (no glopejar), s’aconsella raspallar amb pasta i el raspall sec. La última cosa que ha de tocar la boca d’un nen abans d’anar a dormir, és el raspall de dents!